profesyonel gayrimenkul yönetim uzmanlığı

+90 533 661 40 47




MADDE 8 - Periyodik kontrol dönemi ve yaptırma sorumluluğu


Toplu yapılar, genellikle çok sayıda insanın yaşadığı veya çalıştığı alanlardır (örneğin, apartmanlar, iş merkezleri, alışveriş merkezleri). Bu durum, asansörlerin sürekli bir kullanıcı akışına hizmet etmesini gerektirir. Yönetmeliklere uyum, asansörlerin güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlar, böylece kullanıcıların rahatlığı ve güvenliği sağlanır.
Toplu yapılarda acil durumlar (yangın, deprem vb.) sırasında asansörlerin güvenli ve hızlı bir şekilde tahliye sağlayabilmesi çok önemlidir. Yönetmelikler, acil durum senaryolarına uygun sistemler ve protokoller belirler. Ayrıca, engelli bireylerin erişilebilirliğini sağlayarak toplu yapıların herkes için uygun hale gelmesini sağlar.
Toplu yapılarda, asansörler için yasal düzenlemelere uyulmaması büyük cezalara veya yasal sorunlara yol açabilir. Bu durum, bina yönetimini ve sakinlerini etkileyebilir ve büyük mali kayıplara neden olabilir. Yönetmeliklere uygunluk, bu tür riskleri azaltır.
Toplu yapılarda kullanılan asansörlerin düzenli bakımı, sistemin uzun ömürlü ve verimli çalışmasını sağlar. Yönetmelikler, bakım ve kontrol süreçlerini düzenleyerek asansörlerin sürekli olarak iyi durumda kalmasını garanti eder. Bu, hem bakım maliyetlerini düşürür hem de sistemin verimliliğini artırır.
Toplu yapılarda asansörlerin düzenli ve güvenli çalışması, sakinlerin günlük yaşam konforunu artırır. Kullanıcılar, güvenli ve sorunsuz bir asansör deneyimi yaşadıklarında, genel yaşam kaliteleri de artar.
Sigorta şirketleri, asansörlerin yönetmeliklere uygun olmasını genellikle bir sigorta şartı olarak belirler. Yönetmeliklere uyum, sigorta kapsamını korur ve olası kazalarda tazminat taleplerinin sorunsuz bir şekilde karşılanmasını sağlar.
Yönetmeliklere uygun olarak inşa edilen ve bakım yapılan asansörler, bina değerini artırır. Ayrıca, toplu yapıların genel inşaat kalitesini ve prestijini yükseltir. Bu, özellikle yatırımcılar ve mülk sahipleri için önemlidir. Asansör güvenliği , acil durumlar , cezai yaptırımlar vb. asansör ile ilgili tüm düzenlemeler ASANSÖR PERİYODİK KONTROL YÖNETMELİĞİ 'nde düzenlemektedir . Yönetmelikte bunu periyodik kontrol dönemi ve yaptırma sorumluluğu yönünden anlatan 3. Bölümde Madde 8 aşağıdaki gibidir.


Madde metni aşağıda aktarılmaktadır:

profesyonel site yönetimi nedir?


Üçüncü Bölüm

Periyodik Kontrol Dönemi ve Yaptırma Sorumluluğu, Periyodik Kontrol Esasları, Periyodik Kontrol Ücretinin Belirlenmesi, Periyodik Kontrol Sonuçlarının Değerlendirilmesi, Protokolün Yaptırılmasına İlişkin Tedbirler ve Komisyon

Periyodik kontrol dönemi ve yaptırma sorumluluğu

Madde 8 – (1) Binada/yapıda sürekli olarak kullanılan asansörün periyodik kontrolü, yılda en az bir defa, Bakanlık tarafından yetkilendirilen ve ilgili idare ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşuna yaptırılır.

(2) (Değişik:RG-13/9/2022-31952) Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) kapsamında piyasaya arz edilen asansörün tescil öncesi ilk periyodik kontrolü tescil başvurusundan önce, asansör yaptırıcısının müracaatı üzerine en geç on beş gün içerisinde ilgili A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılır. Tescil öncesi ilk periyodik kontrolün yaptırılmasına ve ücretinin ödenmesine dair sorumluluk, asansör yaptırıcısındadır. Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) kapsamında asansörü piyasaya arz eden ve tescil öncesi ilk periyodik kontrole nezaret eden, asansör monte eden veya onun yetkili servisi, söz konusu periyodik kontrolün yapılabilmesi için aşağıdaki belgelerin bir suretini başvuru aşamasında ilgili A tipi muayene kuruluşuna iletir:

a) AB uygunluk beyanı.

b) Onaylanmış kuruluş tarafından düzenlenen uygunluk belgesi.

c) Onaylı asansör avan ve/veya uygulama projesi.

ç) Yük için kalibrasyon doğrulama raporu.

(3) (Değişik:RG-13/9/2022-31952) Bir sonraki yılda gerçekleştirilecek olan periyodik kontrol tarihinin belirlenmesinde içinde bulunulan takvim yılında gerçekleştirilen periyodik kontrol tarihi esas alınır. Bina sorumlusunun talebi olması halinde bu tarih erkene alınabilir.

(4) Periyodik kontrolün yaptırılmasına dair yükümlülük ilgili idare ve bina sorumlusuna aittir.

İLETİŞİM

Barbaros Hayrettin Paşa mh. 1993 sok. No:22A Esenyurt/İstanbul - TÜRKİYE

0 533 661 40 47

[email protected]

Sosyal Ağ
Faaliyetler
fatih delibalta site yönetim

www.fatihdelibalta.com All Rights Reserved. Designed by Fatih Delibalta