profesyonel gayrimenkul yönetim uzmanlığı

+90 533 661 40 47




KMK ' YA GÖRE AİDAT HESAPLAMA


Toplu yaşam kurallarını düzenleyen 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu içerisinde site / apartman sakinleri tarafından ilk bilinmesi gereken kat maliklerinin hakları ve yükümlülükleridir. Toplu yapı sakinleri en başta kat maliklerinin hakları nelerdir? kat maliklerinin borçları nelerdir? gibi sorularla yükümlülüklerini araştırmaktadır. Kat maliklerinin borçları kat mülkiyeti kanunu 4. bölümde düzenlenmiştir.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na (KMK) göre site yönetimlerinde yapılan giderler, eşit paylaşılan giderler ve arsa payına göre paylaşılan giderler olarak iki ana gruba ayrılır. Kanunun 20. maddesine göre; kapıcı, kaloriferci, güvenlik görevlisi, temizlik personeli gibi hizmetlilerin maaşları, bekçilik ve bahçıvanlık giderleri, çalışanların SGK primleri gibi tüm bağımsız bölümlerin ortak faydalandığı hizmet giderleri eşit olarak bölüştürülür; yani dairenin büyüklüğüne bakılmaksızın her malik aynı miktarda öder.

Öte yandan, bina sigortası, boya-badana, çatı onarımı, dış cephe tadilatı, su deposu yenilemesi, ısıtma sistemlerinin yenilenmesi gibi büyük çaplı bakım-onarım ve yatırım giderleri ise her dairenin arsa payı (yani bağımsız bölümün tapu üzerindeki oranı) dikkate alınarak hesaplanır. Ancak bazı sitelerde bu genel kural, noter tasdikli bir yönetim planında farklı şekilde belirtilmişse (örneğin tüm giderlerin eşit paylaşılacağı gibi), bu durumda yasal olarak yönetim planı esas alınır. Bu ayrım, aidat ödemelerinde adaletin sağlanması ve site sakinleri arasında anlaşmazlıkların önlenmesi açısından son derece önemlidir.


Konu ile ilgili Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20 metni aşağıda aktarılmaktadır:

profesyonel site yönetimi nedir?


Dördüncü Bölüm

Kat Maliklerinin ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçları
A)Kat Maliklerinin Borçları
III - Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :

Madde 20 –(Değişik birinci fıkra: 13/4/1983-2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;4
Katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
(Değişik: 13/4/1983-2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.5
Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.


4
14/11/2007 tarihli ve 5711 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle bu bentte yer alan "koruma" ibaresinden sonra gelmek üzere ", güçlendirme" ibaresi eklenmiştir.
5
14/11/2007 tarihli ve 5711 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle bu fıkrada yer alan "yüzde on" ibaresi "yüzde beş" olarak değiştirilmiştir.

İLETİŞİM

Barbaros Hayrettin Paşa mh. 1993 sok. No:22A Esenyurt/İstanbul - TÜRKİYE

0 533 661 40 47

[email protected]

Sosyal Ağ
Faaliyetler
fatih delibalta site yönetim

www.fatihdelibalta.com All Rights Reserved. Designed by Fatih Delibalta