Toplu yaşam kurallarını düzenleyen 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu içerisinde site / apartman sakinleri tarafından en çok merak edilen toplu yapının nasıl yönetileceğidir . Toplu yapı sakinleri genel kurul nedir? genel kurul nasıl toplanır? yönetim planı nedir? yönetim planı nasıl oluşturulur? yönetim planı değiştirilebilir mi? genel kurulda yeter sayı nedir? yönetim planını değiştirmek için yeter sayı nedir? genel kurulda oylamaya nasıl katılırım? yönetici nasıl seçilir? yöneticinin görevleri nelerdir? dışarıdan yönetici atanabilir mi? işletme projesi nasıl yapılır? gibi sorularla yükümlülüklerini ve haklarını araştırmaktadır. Anagayrimenkulun yönetiminin nasıl yapılacağı kat mülkiyeti kanunu 5. bölümde düzenlenmiştir. Burada sizlere anagayrimenkulun yönetimini düzenleyen bu bölümde kat malikleri kurulu toplantısı hakimin müdahalesi bakımından anlatan 33. maddeyi paylaşacağım.
Madde metni aşağıda aktarılmaktadır:
Madde 33 – (Değişik birinci fıkra: 14/11/2007-5711/17 md.)
Kat malikleri kurulunca
verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı
oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her
kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir;
kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre
koşulu aranmaz. Kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma hakkına
veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini
yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun,
tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder.
(Değişik üçüncü fıkra: 14/11/2007-5711/17 md.) Tespit edilen süre içinde hâkimin
kararını yerine getirmeyenlere, aynı mahkemece, ikiyüz elli Türk Lirasından ikibin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. 25 inci madde hükmü saklıdır.
Barbaros Hayrettin Paşa mh. 1993 sok. No:22A Esenyurt/İstanbul - TÜRKİYE
0 533 661 40 47
www.fatihdelibalta.com All Rights Reserved. Designed by Fatih Delibalta