Toplu yaşam kurallarını düzenleyen 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu içerisinde site / apartman sakinleri tarafından en çok merak edilen konulardan birisi de kat mülkiyetinin sona erme durumudur . Toplu yapı sakinleri kat mülkiyeti sona erer mi ? kat mülkiyeti ne şekilde sonlanır ? gibi sorularla yükümlülüklerini ve haklarını araştırmaktadır. Anagayrimenkulun kat mülkiyeti sınıfının ne şekilde sonlanacağı kat mülkiyeti kanunu 6. bölümde düzenlenmiştir. Burada sizlere kat irtifakının sona ermesi bakımından anlatan 49. maddeyi paylaşacağım.
Madde metni aşağıda aktarılmaktadır:
Madde 49 – Kat irtifakına konu olan arsanın maliki veya ortak malikleri, tapu memuruna verecekleri yazılı bir beyanla kat irtifakına ait sicil kaydını sildirerek bu irtifaka her zaman son verebilirler.
Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamamiyle yok olması veya üzerinde yapı yapılamıyacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.
(Değişik fıkralar: 13/4/1983 - 2814/14 md.):
Kat irtifakına konu olan arsa üzerinde, bu irtifakın kurulması sırasında verilen plana göre beş yıl içinde yapı yapılmazsa maliklerden birinin istemi üzerine, sulh hakimi, gerektiğinde ilgilileri de dinleyerek, duruma göre kat irtifakının sona ermesine veya belli bir süre için uzatılmasına karar verir. Süre istem üzerine yeniden uzatılabilir.
Yukarıdaki fıkra uyarınca kat irtifakı kaldırıldığında tapu kütüğündeki kayıt silinir.
Barbaros Hayrettin Paşa mh. 1993 sok. No:22A Esenyurt/İstanbul - TÜRKİYE
0 533 661 40 47
www.fatihdelibalta.com All Rights Reserved. Designed by Fatih Delibalta