Toplu yaşam kurallarını düzenleyen 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu içerisinde site / apartman sakinleri tarafından en çok merak edilen konulardan birisi de toplu yapılara ilişkin özel hükümlerdir . Toplu yapı sakinleri özel hükümler nelerdir? , ortak alanlara ilişkin özel hükümler nelerdir? , vaziyet plan ve projelerinde ortak alanlar nasıl düzenlenmelidir? , ortak alanlara ilişkin özel hükümler nelerdir? , yönetim planı nasıl değiştirilir? , yönetici ve denetçi nasıl atanır? , geçici yönetim nasıl kurulur? gibi sorularla yükümlülüklerini ve haklarını araştırmaktadır. Anagayrimenkulun yönetiminde özel hükümler kat mülkiyeti kanunu 9. bölümde düzenlenmiştir. Burada sizlere kapsam bakımından anlatan 66. maddeyi paylaşacağım.
Madde metni aşağıda aktarılmaktadır:
Madde 66 – (Ek: 14/11/2007-5711/22 md.)
Toplu yapı, bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış veya yapılacak, alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ile bunların yönetimi bakımından birbirleriyle bağlantılı birden çok yapıyı ifade eder.
Toplu yapı kapsamındaki imar parsellerinin bitişik veya komşu olmaları şarttır. Ancak bu parseller arasında kalan ve imar plânına göre yol, meydan, yeşil alan, park, otopark gibi kamuya ayrılan yerler için bu şart aranmaz. Toplu yapı kapsamındaki her imar parseli, kat irtifakının veya kat mülkiyetinin tesisinde ayrı ayrı dikkate alınır. Ancak, toplu yapı birden fazla imar parselini içeriyorsa, münferit parseller üzerinde toplu yapı hükümlerine tâbi olacak şekilde kat mülkiyeti ilişkisi kurulamaz.
Yapılar tamamlandıkça, tamamlanan yapılara ilişkin kat irtifakları kat mülkiyetine çevrilebilir.
Barbaros Hayrettin Paşa mh. 1993 sok. No:22A Esenyurt/İstanbul - TÜRKİYE
0 533 661 40 47
www.fatihdelibalta.com All Rights Reserved. Designed by Fatih Delibalta